CULINICE: Schorpioen als afternoonsnack

1

Insecten, bij het woord alleen al krijg ik de rillingen. Wanneer ik er één in mijn kamer zie lopen ben ik in volledige paniek en er één opeten is wel het laatste waar ik aan moet denken. Waarschijnlijk zijn er heel veel mensen die dit gevoel met mij delen, maar wat nou als ik je vertel dat we in 2050 massaal insecten zullen eten? Vandaag overwon ik mijn angsten en nam ik alvast een letterlijk voorproefje van wat ons in 2050 te wachten staat.

Wereldvoedselprobleem

De verwachting is dat de wereldbevolking de komende jaren explosief groeit naar circa negen miljard in 2050. Om al deze mensen te voeden moet er veel meer vlees geproduceerd worden. Met de groei van de wereldbevolking in combinatie met de stijgende welvaart is de verwachting dat er in 2050 twee keer zoveel vlees nodig zal zijn. Nu al wordt 70% van de landbouwproducten gebruikt als voedsel voor vee. Het uitbreiden van de landbouwoppervlakte kan niet oneindig doorgaan en in de toekomst zal er simpelweg niet genoeg landbouwgrond zijn om aan alle vraag naar vlees te kunnen voldoen.

Een mogelijke oplossing voor dit wereldvoedselprobleem is het eten van insecten. Insecten zijn een bron van eiwitten en daarom een heel goed alternatief voor vlees. Naast dat insecten ontzettend gezond zijn neemt het produceren van insecten ten opzichte van rundvlees en varkensvlees veel minder ruimte in en is het een stuk beter voor het milieu.

Insecten op het menu

Bij zo’n 80% van de wereldbevolking staan insecten al op het menu. Alleen in Noord-Amerika en Europa worden nog geen insecten gegeten. Onze grote afkeer tegen het eten van insecten zit vooral in ons hoofd. Het hoort niet bij de Nederlandse cultuur en we zijn het niet gewend. Van jongs af aan wordt ons geleerd dat insecten vies en eng zijn en dat we ze vooral niet in onze mond moeten stoppen. Deze gedachte laten we niet zomaar meer los.

Het eten van insecten lijkt nu nog een ver-van-je-bed-show, maar misschien ga jij straks ook wel overstag. Wist je dat je onbewust al zo’n 500 gram insecten per jaar eet? Zo worden bijvoorbeeld de kleurstoffen van onder andere roze koeken, rode M&M’s en aardbeienyoghurt gemaakt van schildluizen. Ook het bewust eten van insecten wordt in Nederland langzaam geïntroduceerd. Steeds meer restaurants zetten insecten op hun menu en tegenwoordig kun je ook bij de Jumbo al eetbare insecten vinden.

Belevingsmarkt.nl

Ik vind niet dat ik een mening mag hebben over het eten van insecten zonder er ooit zelf geproefd te hebben. Daarom bracht ik een bezoekje aan Joost Kellendonk en Merlijn de Hoog, de oprichters van Belevingsmarkt.nl. Belevingsmarkt.nl is een bedrijf dat zorgt voor food en beverage op verschillende (zakelijke) evenementen. Het doel van Belevingsmarkt.nl is om een ervaring te creëren waarmee ze gasten entertainen, verrassen en soms ook shockeren. Door middel van het inspelen op trends, tradities en vernieuwing uit andere werelden willen ze mensen wakker schudden.

Één van die trends waar Belevingsmarkt.nl op inspeelt is het eten van insecten. Omdat het eten van insecten nog altijd een taboe is laten ze hun gasten stapje voor stapje kennismaken met het eten van sprinkhanen, meelwormen, buffalowormen en schorpioenen. Ze beginnen met gerechten waar de insecten nauwelijks zichtbaar zijn en bouwen dit naar mate een evenement verder vordert steeds verder uit. Vandaag hebben Joost en Merlijn ook een aantal gerechten voor mij bereid.

Insecten proeven

Het eerste gerechtje wordt voor mijn neus geplaatst. De vleugels en poten zijn er af gehaald maar de kopjes zitten er nog aan, en het is nog duidelijk te zien dat dit sprinkhanen zijn. Gevriesdroogde sprinkhanen, gebakken in olie en op smaakt gebracht met peper en zout. Het stelt me wel gerust dat de beestjes in ieder geval niet meer bewegen. Met twijfel stop ik een sprinkhaan in mijn mond, en ik moet toegeven dat het me best goed smaakt. Het is crunchy en het smaakt een beetje naar bacon.

Gerecht nummer twee. Sushi met zoetzure komkommer, ingelegde gember en meelwormen. De meelworm is de larf van de meeltor. Een feitje dat ik misschien liever niet had willen weten. De sushi ziet er in ieder geval wel heel smakelijk uit. Dat er wormen inzitten valt me nauwelijks op. Ik hou wel van sushi en ook deze sushi smaakt me erg goed. De meelwormen zorgen voor een extra crunchy bite en ik vind het een lekkere toevoeging.

Als derde gerecht stond de Bug Mac op het menu. Je raadt het al; een (mini)hamburger met insecten. Het vlees van de Bug Mac bestaat uit 100% rundvlees en is gemengd met buffalowormen. De hamburger ligt op een Indiaas nanobroodje met bovenop een augurk en een roze ui. De wormen in het vlees zijn goed zichtbaar en daardoor ziet het gerecht er wat minder smakelijk uit. Dapper eet ik de Bug Mac op en ik ben wederom positief verrast.

Het laatste gerechtje proef ik op de Bugz in de Box wijze. Bugz in de Box is een concept ontwikkeld door de Belevingsmarkt. Op evenementen kunnen gasten verschillende gerechtjes proeven. Tijdens het proeven hebben de bezoekers en blinddoek op en ze hebben dus geen flauw idee wat ze eten. Wanneer de blinddoek weer af gaat zijn de reacties vaak lichtelijk geshockeerd: “Heb ik dit echt gegeten?!” Bugz in de Box draait allemaal om beleving. Bezoekers maken iets mee en willen dit maar al te graag aan iedereen vertellen.

Om ook de beleving van het blind proeven mee te maken proef ik het laatste gerecht met een blinddoek op. Ik proef vlees met daarbovenop iets knapperigs. Misschien komt het doordat ik niet kan zien wat ik eet, maar dit gerechtje is overduidelijk mijn favoriet. Wat heb ik dan gegeten? Een combinatie van rosbief en gemalen biefstuk met daarbovenop een rode peper en een Chinese Armor Tail Scorpion. Ik schrik wel een beetje wanneer ik hoor dat deze schorpioen giftig is. Achter in de staart draagt de Chinese Armor Tail Scorpion een klein gifzakje met zich mee. Ik kan weer opgelucht adem halen als ik hoor dat het gifzakje er van te voren afgebroken is.

Mijn ervaring

Na het eten van deze gerechten sta ik wel anders tegenover het eten van insecten. Dat ik gillend de kamer rond begin te rennen bij de gedachte aan het eten van insecten is omdat dit me als klein meisje is aangeleerd, niet omdat het ook echt vies is. Sterker nog, het is eigenlijk best lekker. Voor nu staan insecten nog niet direct op mijn dagelijkse menu, maar ik sta er zeker meer voor open. De gedachte dat we in 2050 allemaal insecten eten klinkt niet zo horror meer. Ik zie mezelf over 35 jaar wel zitten met een bordje sprinkhanenpasta.

 

Lees artikel op: 2

 

Lees artikel