EVENTS.NL: Eerste Pop-Up insectenrestaurant Bugz in the Box van start in Breda

Van een mierensoep tot een amuse met asperges en zelfs een schorpioen. Afgelopen zondag 27 april vond in Korenmolen De Hoop Princenhage Breda de primeur plaats van het nieuwe concept Bugz in the Box door Merlijn de Hoog en Joost Kellendonk van belevingsmarkt.nl, dat het eten van insecten naar een heel ander niveau tilt.

Sprong verder
“Bugz in de Box gaat een flinke sprong verder dan wat we al hebben kennen in Nederland als het over insectenrestaurants gaat”, legt Merlijn de Hoog over het nieuwe concept uit. “Het – gefrituurde meelwormen en sprinkhanen in een bakje met een lepel erbij – stadium zijn we inmiddels wel flink voorbij.”

De Bug Mac
Medeorganisator Joost Kellendonk legt uit hoe het in zijn werk gaat. “Onze chef kookte in het restaurant wat voor de gelegenheid was aangekleed in chique black Arabic stijl een culinair hoogwaardig 4 gangen diner. Met onder meer een Bug Mac, een heerlijke hamburger van deels rundvlees- deels Buffaloworm met een zachte knoflookmayonaise en een zoete aardappelsoep met zomertruffel en mieren.”

Krekels en schorpioen
“Daarnaast kregen de gasten een Krekel-tabouleh van Couscous, limoen, zuidvruchten en krekels. En het is aspergetijd dus mocht die niet ontbreken. Al serveerden wij hem natuurlijk wel in een bijzondere vorm: een op een amuselepel geserveerde Aspergepunt met een schuimmousse, stukje gegrilde zalm en een heuse Schorpioen. Dat was verder niet gevaarlijk hoor”, aldus De Hoog. “Door een speciale geheime bereiding is deze helemaal veilig om te eten, maar toch durfden niet alle gasten dit gewaagde gerecht aan. De meesten hebben het beestje echter toch met veel smaak verorberd.”

Vernieuwende beleving
“Natuurlijk is dit concept in eerste instantie een vernieuwende beleving, maar we willen tegelijk ook een verhaal vertellen”, legt Kellendonk verder uit. “De toename van vleesconsumptie in de wereld leidt nu al tot voedselschaarste, dus moet er een alternatief komen. Insecten hebben een gelijkwaardig eiwitgehalte ten opzichte van vlees en hebben nog een voordeel dat het minder vet is ook.” De Hoog voegt toe: “Daarnaast is de kweek op grote schaal gemakkelijker dan de productie van vee, waar je 10 kg voer nodig hebt tegenover 1,5 kg voor dezelfde hoeveelheid insecten. Nog even los van dat insecten ook nog eens minder water drinken en nauwelijks broeikasgassen uitstoten”.

Duurzaam voedsel
De twee initiatiefnemers denken met het concept dan ook goed in te kunnen zetten voor ‘groene bedrijven’ die veel nadruk leggen op duurzaam ondernemen. “We kunnen verschillende concepten ontwikkelen voor specifieke personeelsbijeenkomsten bijvoorbeeld, of voor een managementvergadering. De mogelijkheden zijn eindeloos. Bugz in the Box is in te zetten als belevingsrestaurant, maar onze toekomstige opdrachtgevers kunnen natuurlijk ook gaan voor de beleving van een enkele schorpioenamuse die we op een gemakkelijke manier, op elke locatie, kunnen komen serveren.”

 

Lees artikel op: events

 

Lees Artikel

Geen opmerkingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>